1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Mikor fizetődik ki egy tűzifa gyártó automata beszerzése?

Egy tűzifa gyártó automata a Non-Plus-Ultrá –ja a tűzifa előállításnak. A WOCHENBLATT német újság néhány rendszer összehasonlítása kapcsán megvizsgálta, hogy melyek a gazdaságos üzemeltetés feltételei, illetve mikor elegendő egy egyszerűbb berendezés is.
A fűrészelő-hasító automaták rendkívül megkönnyítik a tűzifa előállítását – ez a tény magyarázza az ilyen berendezések iránti fokozott érdeklődést. A nehéz fizikai munka ezeknél az automatáknál minimálisra csökken, az előkészítő és a befejező műveleteket is kitűnően gépesíteni lehet.

Csak nagyobb mennyiségű tűzifához

A berendezések teljesítményének teljes kihasználásához a fa minőségének, magának az automatának a kiválasztásának valamint a munkahely kialakításának teljes összhangja szükséges. Amennyiben ez nem valósul meg, a tűzifa gyártó automata nem éri el teljesítőképességét és a köbméterenkénti költség jelentősen megnő. A tűzifa gyártó gépeknek üzemgazdasági szempontból csak akkor van létjogosultságuk, ha évente több száz köbméter tűzifa kerül feldolgozásra. A cikkíró saját számításai alapján egy 15.000-€-ba kerülő gépnek legalább évi 400- 600 köbméter fát kell feldolgoznia. Gyakorlatilag így csak profi, félprofi vagy közös használatra szánt gépek esetében jöhet szóba ilyen beruházás. Különösen olyan esetekben, amikor a munkabért teljes egészében figyelembe kell venni, a tűzifa gyártó automaták teljesítménye más eljárásokkal szemben mindenképpen előnybe kerül.

Rönkhasító és billenő körfűrész saját felhasználásra

Egy függőleges rönkhasító és egy billenthető körfűrész kombinációjának beszerzési költsége viszonylag alacsony. Figyelembe veendő azonban, hogy a manuális munka részaránya ez esetben relatív magas - az előkészítő és a befejező műveleteket is beleértve. A tűzifa gyártó gépekkel szemben előny a nagyobb rugalmasság, ami a feldolgozandó faanyag méreteit illeti. Ez a kombináció saját tűzifa igény kielégítésére vagy saját faminőség feldolgozása esetén jól megfelel. Az egy munkaerőre jutó teljesítő képesség azonban legfeljebb csak mintegy fele az automatáénak. Gazdaságossági szempontból ez azt jelenti, hogy a rönkhasító/ billenthető körfűrész kombináció alkalmazása csak akkor előnyös, ha a munkaerő költsége nem játszik szerepet.