1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Fókuszban a tűzifa előállítás, tűzifa készítés

bio230Az emelkedő energiaárak miatt érthető módon az alternatív fűtési módszerek és fűtőanyagok irányába mozdul a lakosság jelentős része. A hagyományos tűzifánál kényelmesebb és célszerűbb fűtési módszert régen nemigen tudtunk volna elképzelni. Ki gondolt volna még abban az időben arra, hogy a gázzal történő fűtés költségei megközelítik, a már akkoriban is igen drágának számító elektromos fűtés költségeit. Arra meg végképp nem, még legvadabb álmainkban sem mertünk gondolni, hogy egyszer ismét praktikusnak nevezhető ez a fűtési módszer, és talán a nem is olyan távoli jövőben kénytelenek leszünk visszatérni a fatüzelésre. Ennek össz gazdasági, társadalmi és ökológiai vonatkozásaiba most ne menjünk bele.
Száz szónak is egy a vége, ismét kezd divatba jönni a fatüzelés, egyre nagyobb a kereslet a tűzifára, a tűzifát előállító, előkészítő gépekre, eszközökre és persze a vegyes tüzelésű kazánokra, fatüzelésű kályhákra. (Rönkhasítók, Faapríték készítő gépek, Brikettáló gépek)
Cégeknek, vállalkozásoknak és persze családoknak is érdemes elgondolkodni a hagyományos, fatüzelésre való átálláson, és ahol ez már megtörtént, a tűzifa minél kedvezőbb áron történő előállításán.
Azt aligha kell bizonygatni, hogy a "konyhakész" tűzifa mennyivel drágább mint a hasábfa, estleg a nyesedék. Szerencsére számtalan olyan gépet, eszközt lehet ma már kapni, pl. az Erdőgép kínálatában, amelyek hatékonnyá teszik az olcsóbban megvásárolható, vagy éppen a ház körül keletkező tüzelőalapanyag feldolgozását.
A tűzifa előállító gépeket három fő csoportra oszthatjuk: rönkhasító, faapríték készítő és brikettáló gépek.

Rönkhasító gépek

A rönkhasító, hasógató gépek működésének lényege, hogy meglehetősen hosszú rönköket is (akár 124 cm), hidraulikus elven, egy ék segítségével kettéhasítják. A hagyományos fejszés módszerrel szemben, a rönkhasítók számára, nem kell olyan rövidre fűrészelni a rönköket, tehát már itt is költséget takaríthatunk meg. A rönkhasító gépek különböző teljesítményben és árban kaphatóak, kielégítve ezzel a háztartások és az ipari felhasználók igényeit is.
Rönkhasító gépek

Faapríték készítő gépek

A faapríték készítő gépeket hívják még faaprítók -nak, vagy komposztáló gépeknek is. Fontos hangsúlyozni a sokoldalúságukat, ami nem csak a faapríték készítő gépek típusaira és teljesítményükre vonatkozik, de az aprítható faalapanyag is igen sokféle lehet, gondoljunk itt csak az aprítható gallyak vastagságára. Aztán ne feledkezzünk meg arról, hogy a faapríték nemcsak fűtésre, de komposztnak, kert vagy éppen ösvény takarónak is kiváló.
Faaprító gépek terén igazán impozáns a választékunk, hisz több márka, tucatnyi különböző tejesítményű és jellegű faaprítóját kínáljuk a kis és közepes teljesítményű gépektől a professzionális faaprítókig bezárólag. A hajtás tekntetében is többféle megoldás található a kínálatunkban. Vontatható, kardánnal hajtott, de saját motorral szerelt modell is kapható.
Faapríték készítő gépek

Brikettáló gépek

A brikettáló gépek vagy más néven brikett prések, mint a nevük is mutatja, a különféle faaprítékokból sajtol brikettet, pogácsát, aminek feltétlen előnye, hogy a térfogatra eső fűtőérték jelentősen nagyobb mint a préseletlen tüzelőanyagoké.
Brikettáló gépek